Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα
που πρέπει το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο το Οχι
να πούνε. Φανερώνεται αμέσως όποιος τόχει
έτοιμο μέσα του το Ναι, και λέγοντάς το πέρα

πηγαίνει στην τιμή και στην πεποίθησί του.
Ο αρνηθείς δεν μετανοιώνει. Αν ρωτιούνταν πάλι,
όχι θα ξαναέλεγε. Κι όμως τον καταβάλλει
εκείνο το όχι -- το σωστό -- εις όλην την ζωή του.

Κωνσταντίνος Π. Καβάφης

Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2015

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤο Δ.Σ. του Συλλόγου επισκέφτηκε την Κυριακή το πρωί το 
Πρότυπο Αγρόκτημα Βιολογικής Δενδροκαλλιέργειας της οικογένειας Παπαδοπούλου, στο Μαρκόπουλο Μεσογείων της Αττικής.

Ο κ. Διονύσης Παπαδόπουλος με τη σύζυγό του κ. Ελένη Αλιβιζάτου-Παπαδοπούλου μας υποδέχτηκαν θερμά και μας ξενάγησαν στο πρότυπο Αγρόκτημά τους. Μαζί μας ήταν η κόρη τους η κ. Δάφνη με την εγγονή τους την Ίριδα.

Το Πρότυπο Αγρόκτημα ιδρύθηκε το 1971. Η πρώτη δενδροφύτευση έγινε το 1978, και έκτοτε αυξανόταν προοδευτικά. Το σύνολο των παραγωγικών και διακοσμητικών-μελισσοκομικών δέντρων του αγροκτήματος ανέρχεται στα 2035. 
Ο κ. Διονύσης καλλιεργεί ελιές και  φιστικιές παράγοντας ελαιόλαδο, ελιές βρώσιμες και φιστίκια. Τα προϊόντα του είναι αρίστης ποιότητας και υψηλής διατροφικής αξίας επειδή η μέθοδος καλλιέργειας που χρησιμοποιεί είναι βιολογική. Είναι πιστοποιημένα και εξάγονται στην Ευρώπη τυποποιημένα. Δέχεται συγχαρητήρια και επαίνους  από τις εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται για τα παραγόμενα  προϊόντα και την πρωτοποριακή στον Ελληνικό χώρο αγροτική εκμετάλλευση. 
Στο κτήμα υπάρχουν ακόμη οπωροφόρα δέντρα για τις ανάγκες της οικογένειας, όπως συκιές, αχλαδιές, βερικοκιές, μηλιές, πορτοκαλιές, αμυγδαλιές..... 
Δεν λείπουν τα διακοσμητικά δέντρα και φυτά για την περίφραξη και τα αρωματικά για την εξυπηρέτηση των μελισσιών, αναγκαία για την γονιμοποίηση.

Όπως μας εξήγησε ο κ. Διονύσης από το 1985 άρχισε πειραματικά τη βιολογική δενδροκαλλιέργεια χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων και χημικών λιπασμάτων. Συνεργάστηκε με ειδικούς επιστήμονες και εκπαιδεύτηκε ο ίδιος στο εξωτερικό και εδώ στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο στη βιολογική καλλιέργεια. Στο αγρόκτημά του δε εφαρμόστηκαν προγράμματα από το Ινστιτούτο Βιολογίας του ΕΚΦΕ "Δημόκριτος" για τη βιολογική διαχείριση των εχθρών της ελιάς και της φιστικιάς. Η επιλογή του να στραφεί στη βιολογική καλλιέργεια και η συνεργασία του με επιστημονικούς φορείς είχαν ως αποτέλεσμα τη δυναμική ανάπτυξη της αγροτικής  επιχείρησής του ώστε να του επιφέρει κέρδη και προσωπική ικανοποίηση για την ευμενή αποδοχή των προϊόντων του από την ευρωπαϊκή αγορά.  

Το μεράκι για δημιουργία, η αγάπη και ο σεβασμός προς τη γη, τον άνθρωπο και το περιβάλλον σε συνδυασμό με τη γνώση και την επιχειρηματικότητα είναι η συνταγή της επιτυχίας του επιχειρηματία-αγρότη, κ. Παπαδόπουλου. 
Έχει δημιουργήσει έναν επίγειο παράδεισο που προσφέρει στους ανθρώπους του ψυχική ηρεμία και γαλήνη και τους ανταμείβει γενναιόδωρα για το μόχθο και την αγάπη τους. Είναι ένα δείγμα υγιούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ένα αληθινό θαύμα. Του αξίζουν συγχαρητήρια για το επίτευγμά του.

Αυτή είναι η διαπίστωσή μας από την επίσκεψή μας στο όμορφο κτήμα του κ.Διονύση και της κ.Ελένης.
Είναι δυο άνθρωποι που τους χαρακτηρίζει η ευγένεια, η απλότητα η φιλοξενία και το πάθος για δημιουργία. 
Χάρηκαν αληθινά με την επίσκεψή μας, μοιράστηκαν μαζί μας την ιστορία του αγροκτήματος, μας έδωσαν εξηγήσεις στις απορίες μας, μας φιλοξένησαν και μας φίλεψαν από τα πλούσια δώρα της μάνας γης.

Τους ευχαριστούμε πολύ που μας δέχτηκαν και μας χάρισαν μια ξεχωριστή μέρα. Φύγαμε πλουσιότεροι σε γνώσεις αλλά και σε σκέψεις και προβληματισμούς για το θησαυρό που κρύβει ο ευλογημένος τόπος μας...  

Αρκεί να θελήσουμε να τον ανακαλύψουμε. Ο κ. Διονύσης με μεγάλη χαρά θα μας δείξει το δρόμο και τον τρόπο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου