Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα
που πρέπει το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο το Οχι
να πούνε. Φανερώνεται αμέσως όποιος τόχει
έτοιμο μέσα του το Ναι, και λέγοντάς το πέρα

πηγαίνει στην τιμή και στην πεποίθησί του.
Ο αρνηθείς δεν μετανοιώνει. Αν ρωτιούνταν πάλι,
όχι θα ξαναέλεγε. Κι όμως τον καταβάλλει
εκείνο το όχι -- το σωστό -- εις όλην την ζωή του.

Κωνσταντίνος Π. Καβάφης

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ

Ένα ακόμη καλοκαίρι έφθασε στο τέλος του. Επιστρέφοντας στην καθημερινότητά μας παίρνουμε μαζί μας το φως του καλοκαιριού, την αλμύρα της θάλασσας, τα χρώματα από το ηλιοβασίλεμα κι όλες τις όμορφες μέρες που ζήσαμε στο νησί μας.
Κι αυτό το καλοκαίρι το χωριό μας ξεχώρισε με τις πολιτιστικές του δράσεις που του έδωσαν ζωντάνια και χρώμα. Οι πολιτιστικοί μας Σύλλογοι προσηλωμένοι στο στόχο τους που είναι ο πολιτισμός, οργάνωσαν ξεχωριστές εκδηλώσεις με ποιότητα που συζητήθηκαν σε όλη την Παλλική. Πεποίθησή μας είναι πώς κάθε χωριό είναι ένα κύτταρο πολιτισμού που οφείλουμε να το κρατάμε ζωντανό, να αναδεικνύουμε την πολιτιστική του ταυτότητα και να προβάλλουμε τους ανθρώπους του. 

Ο κύκλος των πολιτιστικών εκδηλώσεων άνοιξε με το θέατρο Σκιών, του Αλέξανδρου Μελισσινού. Μικροί και μεγάλοι απόλαυσαν την πνευματώδη παράσταση "Ο Καραγκιόζης και η Θάλασσα" η οποία εκτός από τον ψυχαγωγικό της χαρακτήρα είχε οικολογικό και περιβαλλοντικό περιεχόμενο. 

Στη συνέχεια ο κ. Σπύρος Δερές προσέγγισε το θέμα "οικογενειακός προβληματισμός", που αφορούσε τις σχέσεις των μελών της οικογένειας και κυρίως των γονιών με τα παιδιά.
Η προσέγγιση του θέματος είχε πολύ ενδιαφέρον και προκάλεσε γόνιμη και ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Η κυρίαρχη εκδήλωσή μας " 150 χρόνια από την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδαμε την επιμέλεια και παρουσίαση της Μαριολένης Νεοφύτου, καθήλωσε το ακροατήριο.
Από μπροστά μας πέρασε η ιστορία της Επτανήσου που επί 10 αιώνες έζησε υπό την ξένη κατοχή των Ενετών, Γάλλων και των Άγγλων. Ήταν ένας ελάχιστος φόρος τιμής σε όλους τους αγωνιστές που τίμησαν τον τόπο τους με τον ιερό τους Αγώνα για τη Λευτεριά και την Ένωση.
Στα κείμενα και τις απαγγελίες συμμετείχαν οι:
Η Ίρις Γκίκα και η Άννα-Μαρία Θεοφιλάτου
Η Χαρά και η Γεωργία Κυπραίου
Η Ελισάβετ Αλεξίου
Η Ελευθερία Τσιταντίνου
Η Βάσω Λαχανά  
Στην προβολή των εικόνων, ο Χρήστος Νάκος
Συμμετείχε με το μουσικό σχήμα ο μαέστρος Σπύρος Θεοτοκάτος που έντυσε την εκδήλωση με επτανησιακό και έντεχνο τραγούδι.
Την εκδήλωση παρακολούθησε και η βουλευτής του νησιού κ. Αφροδίτη Θεοπεφτάτου.


Το αφιέρωμα στον Γιώργο Ζαφειράτο τον εξαιρετικό μουσικό και ποιητή συγκέντρωσε στον κήπο του σχολείου όλους τους συγχωριανούς και τους φίλους του ποιητή που απόλαυσαν τις απαγγελίες των ποιημάτων από τις ποητικές συλλογές του, "Ξεχασμένα φεγγάρια" και  τον"Εσπερινό απολύτρωσης". Απήγγειλαν οι: Η Ίρις Γκίκα και ο Χρήστος Νάκος.
Το ποιητικό του έργο παρουσίασαν, ο Φώτης Δημητρόπουλος, φιλόλογος, και ο Γιώργος Σπηλιώτης, ποιητής. 
Ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος  στο βιολί και ο Βαγγέλης Μπατιστάτος στην κιθάρα διάνθισαν την εκδήλωση με εξαιρετικές κλασικές μελωδίες.
Την όλη εκδήλωση συντόνισε και παρουσίασε η Μαριολένη Νεοφύτου. 


Ο Βασίλης Μαλλιώρης μετά τις ρίμνες " Θύμησες και βήματα" επανήλθε με μια νέα έκδοση της ποιητικής του συλλογής "Κόκκινος ήλιος". Τίτλος εμπνευσμένος από το υπέροχο ηλιοβασίλεμα της Πλαγιάς που έδωσε και  το χρώμα του στο εξώφυλλο. Ποίηση που εκφράζει τα βιώματα του ποιητή αλλά και τα συναισθήματά του για τον τόπο του και αγαπημένα πρόσωπα της ζωής του.
Το βιβλίο παρουσίασε η φιλόλογος Χρυσάνθη Φανού, ενώ ποιήματα από τη συλλογή  απήγγειλαν οι, Ελένη Φανού και Βιβιάννα Δελαπόρτα.
Συμμετείχε το μουσικό σχήμα " οι Αθάνατοι" με έντεχνο τραγούδι.
Την εκδήλωση παρουσίασε ο πρόεδρος του Συλλόγου, ο Γεράσιμος Ζαφειράτος.

Το παραδοσιακό μας πανηγύρι στη γιορτή της Παναγίας μας βρήκε όλους στην Πλαγιά να γλεντάμε ως το πρωί. Οι μουσικοί μας, Μάκης Καμινάρης, Σπύρος Μπουρλής, Θεοδόσης Μαρούλης και Γεράσιμος Ευαγγελάτος έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και ανέβασαν το κέφι στα ύψη. Η νεολαία μας ήταν παρούσα κατακλύζοντας την πίστα δίνοντας με τη φρεσκάδα και το κέφι τους άλλη διάσταση στο πανηγύρι μας.

Για μια ακόμη φορά απεδείχθη πως η συνεργασία των πολιτιστικών μας Συλλόγων, η πίστη στους εαυτούς μας, η υπευθυνότητα και η θετική ενέργεια ήταν τα συστατικά της επιτυχίας των εκδηλώσεών μας. Κυρίως όμως πετύχαμε το στόχο μας επειδή εσείς τα μέλη μας και οι φίλοι μας στηρίξατε τις επιλογές μας και συμμετείχατε με καλή διάθεση. Αυτό μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε και να ανεβάζουμε τον πήχη της ποιότητας.
Μέλημά μας είναι να κρατήσουμε σε εγρήγορση την κοινότητά μας με όραμα τη δημιουργία...του ωραίου και του καλού!
 Σας ευχαριστούμε πολύ και σας θέλουμε συμμέτοχους και συνδημιουργούς.

Ευχαριστούμε όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεών μας.
 Τον αντιπρόεδρο της ΚΕΔΗΚΕ κ. Γιώργο Κατσιβέλη που  υποστήριξε τις εκδηλώσεις μας τεχνικά ( φώτα, ήχο και εικόνα).
Τον κ. Κώστα Βασιλάτο για τη φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση.
































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου