Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα
που πρέπει το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο το Οχι
να πούνε. Φανερώνεται αμέσως όποιος τόχει
έτοιμο μέσα του το Ναι, και λέγοντάς το πέρα

πηγαίνει στην τιμή και στην πεποίθησί του.
Ο αρνηθείς δεν μετανοιώνει. Αν ρωτιούνταν πάλι,
όχι θα ξαναέλεγε. Κι όμως τον καταβάλλει
εκείνο το όχι -- το σωστό -- εις όλην την ζωή του.

Κωνσταντίνος Π. Καβάφης

Κυριακή, 13 Οκτωβρίου 2013

ΕΝΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΓΕΜΑΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

      Το καλοκαίρι πέρασε και στην επιστροφή μας στην πόλη και την καθημερινότητά της, πήραμε μαζί μας τις όμορφες εικόνες του χωριού μας που θα μας συντροφεύουν και θα μας δυναμώνουν στον αγώνα μας. Οι αναμνήσεις από όλα όσα ζήσαμε αυτό το καλοκαίρι θα κάνουν πιο εύκολο τον χειμώνα μας και πιο γλυκιά την προσμονή του επόμενου.
      Ήταν για όλους μας ένα ξεχωριστό πολιτιστικό καλοκαίρι που το χωριό μας ζωντάνεψε, ξεχώρισε και έγιναν όσα δεν είχαν γίνει όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Κερδίσαμε το στοίχημα πως όταν είμαστε ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε πολλά, ακόμη και στις δύσκολες εποχές της κρίσης. Η συνεργασία των δυο πολιτιστικών Συλλόγων μας με την αμέριστη στήριξη όλων σας ήταν το μυστικό της επιτυχίας των εκδηλώσεών μας που είχαν ποιότητα και αξία.
      Αυτό που όμως κερδίσαμε όλοι μας ήταν η επικοινωνία μας, η θετική ενέργεια και η εμπιστοσύνη που αναπτύχθηκε εκατέρωθεν. Ενισχύεται έτσι η πίστη στη δύναμη των Συλλόγων μας και μας προδιαθέτει θετικά να συνεχίσουμε τις δράσεις μας, όλοι μαζί ενωμένοι με όραμα και αισιοδοξία. Να αξιοποιήσουμε και να προβάλλουμε τους ανθρώπους του χωριού μας, να τιμήσουμε εκείνους που έχουν προσφέρει στα κοινά, να μυήσουμε τα παιδιά μας στην ιστορία του τόπου μας και ν' αναδείξουμε το χωριό μας ως ένα κύτταρο πολιτισμού της Παλλικής.
          Σας καλούμε και πάλι να πορευτούμε δημιουργικά διατηρώντας την ιδιαιτερότητά μας και στοχεύοντας στην μεταξύ μας αλληλεγγύη και συνεργασία που θα μας εμπνεύσει και θα μας δώσει διέξοδο στο φως.

Μια σύντομη αναφορά στις εκδηλώσεις του καλοκαιριού για να ξαναφέρουμε στη μνήμη μας όσα έγιναν αυτό το καλοκαίρι.
  •        Οι εκδηλώσεις μας  ξεκίνησαν με την ομιλία του Γεράσιμου Απολλωνάτου, ιατρού πνευμονολόγου- φυματιολόγου, με θέμα τις ολέθριες επιπτώσεις του τσιγάρου στην υγεία μας. Συνεχίστηκαν με την ομιλία του Θανάση Αλιβιζάτου, γεωπόνου ερευνητή με θέμα τα μικρόβια ως παθογόνα των φυτών.Και οι δυο ομιλίες  ήταν υψηλού επιστημονικού επιπέδου δίνοντάς μας την ευκαιρία να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας σε θέματα που αφορούν την υγεία μας και τη διατροφή μας. 
  •        Η παρουσίαση του βιβλίου του Βασίλη Μαλλιώρη "Θύμησες και βήματα" ήταν συγκινητική, μας γέμισε περηφάνια για το δημιουργό ριμαδόρο συγχωριανό μας και άνοιξε ο δρόμος για να εμφανιστούν και άλλοι στιχουργοί και ριμαδόροι του χωριού μας. Την παρουσίαση του περιεχομένου έκανε ο Φώτης Δημητρόπουλος, ενώ αποσπάσματα απήγγειλαν οι: Αριστόβουλος Θεοφιλάτος, Αγγελική Τζουγανάτου, Νικόλας Ζαφειράτος, Βιβιάνα Δελαπόρτα.  Το συντονισμό επιμελήθηκε και είχε η Νεοφύτου Μαριολένη.
  • Μια ξεχωριστή βραδιά με ποίηση και τραγούδι του μεγάλου μας ποιητή, Νίκου Καββαδία, απολαύσαμε με τη μοναδική ερμηνεία των τραγουδιών του από τους, Γεράσιμο Καμινάρη και το Σπύρο Μπουρλή και στις απαγγελίες τη Μαριολένη Νεοφύτου. Η βραδιά ήταν αφιερωμένη στους ναυτικούς μας που τους τιμήσαμε στο πρόσωπο του Γεράσιμου Γονή, παλαίμαχου ναυτικού.Για τη ζωή των ναυτικών μας μίλησε ο Νίκος Θεοφιλάτος.
  • Γλεντήσαμε όπως εμείς ξέρουμε και θέλουμε, πρώτα με την παραδοσιακή μας ριγανάδα στην πλατεία του Ριφίου και με αποκορύφωμα το πανηγύρι της Παναγίας στην πλατεία της Πλαγιάς που μας βρήκε το ξημέρωμα. Το καλό κρασί, τα καλοψημένα σουβλάκια αλλά κυρίως οι μουσικοί μας, οι "Αθάνατοι" και το μελωδικό βιολί του Γεράσιμου Ευαγγελάτου,  έκαναν τη βραδιά αξέχαστη και το γλέντι από τα καλύτερα. Κανείς δεν έλειψε, μικροί μεγάλοι ήταν παρόντες. 
  • Τα παιδιά μας έπαιξαν στην πλατεία της Πλαγιάς παραδοσιακά παιχνίδια με την επιμέλεια της Νεοφύτου Μαριολένης και μεις οι μεγάλοι αναπολήσαμε τα αθώα μας χρόνια. Το χωριό γέμισε με τις χαρούμενες φωνές των παιδιών που χαίρονταν και απολάμβαναν την ένταση, τη δράση και τον ενθουσιασμό που χαρίζει το ομαδικό παιχνίδι.
  • Η νεολαία μας έκλεισε τον κύκλο των εκδηλώσεων με ένα πάρτυ στην αυλή του σχολείου στο οποίο ήταν καλεσμένοι και οι φίλοι τους από τα διπλανά χωριά και το Ληξούρι. Ο Σπύρος Αδελίνης  μαέστρος d.j. με τις μουσικές του επιλογές και οι νέοι μας με το κέφι τους κράτησαν μέχρις αργά το χωριό "ξύπνιο".
Κι αυτό είχε τη μεγαλύτερη αξία αυτό το καλοκαίρι, να μείνουμε "ξύπνιοι" και όρθιοι μέσα στην κρίση, να βρούμε διέξοδο στον πολιτισμό και στην παράδοσή μας, και το πετύχαμε. Χωρίς τη συνδρομή των κρατικών αρχόντων και των κονδυλίων τους καταφέραμε να περάσουμε καλά και ποιοτικά. Αξίζει  και ως μήνυμα προς όλους μας ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και στα δύσκολα αν είμαστε όλοι μαζί και συνεργαστούμε, αν ενώσουμε τις ιδέες μας και τις δυνάμεις μας.
 Είναι πολλά περισσότερα αυτά που μας ενώνουν, από εκείνα που μας χωρίζουν.     

Φωτογραφικό υλικό (Επιμελήθηκε ο Νίκος Θεοφιλάτος)Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου