Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα
που πρέπει το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο το Οχι
να πούνε. Φανερώνεται αμέσως όποιος τόχει
έτοιμο μέσα του το Ναι, και λέγοντάς το πέρα

πηγαίνει στην τιμή και στην πεποίθησί του.
Ο αρνηθείς δεν μετανοιώνει. Αν ρωτιούνταν πάλι,
όχι θα ξαναέλεγε. Κι όμως τον καταβάλλει
εκείνο το όχι -- το σωστό -- εις όλην την ζωή του.

Κωνσταντίνος Π. Καβάφης

Σάββατο, 27 Απριλίου 2013

ΑΝΟΙΞΗ- ΠΑΣΧΑΜοσχοβολούν από δροσιά 
τα πράσινα χορτάρια,
ξύπνησε ο ήλιος γελαστός
και σιγοπερπατάει,
παίζει με τις ακτίνες του
πάνω στα νέα βλαστάρια
  κι ανάλαφρος νωχελικά, 
     το φύλλωμα τρυπάει.
                                               
        Γιώργος Χρ. Ζαφειράτος   


ΑΝΟΙΞΗ – ΠΑΣΧΑ
Η Άνοιξη είναι η εποχή της Αναγέννησης της Φύσης και της Ζωής. Τα δέντρα ανθίζουν, βγάζουν τα καινούρια τους φύλλα, τα λιβάδια κοκκινίζουν με τις ανθισμένες παπαρούνες και οι κάτασπρες μαργαρίτες προκαλούν  με την κίτρινη γύρη τους τις μέλισσες να ρουφήξουν το γλυκό νέκταρ. Ένας λαμπερός και ζεστός ήλιος στέλνει γλυκά φιλιά με το ανάλαφρο αεράκι σ’ όλη τη δημιουργία.

Τα πουλιά συνθέτουν καινούριες ανοιξιάτικες μελωδίες για να υμνήσουν την ομορφιά της ζωής, τη χαρά και την αρμονία της πλάσης. Αναζητούν το νέο τους ταίρι, να φτιάξουν τη φωλιά τους και να ζεστάνουν μαζί τα αυγά τους που θα δώσουν την καινούρια ζωή.

Μέσα σ’ αυτή την ανοιξιάτικη πανέμορφη φύση που σφύζει από ζωή, γιορτάζεται η Ανάσταση του Χριστού που συμβολίζει το ξεκίνημα μιας νέας αρχής και φέρνει την ελπίδα, τη χαρά και την αισιοδοξία. Με κόκκινα αυγά, σοκολατένια λαγουδάκια και πασχαλίτσες υποδεχόμαστε τη μεγαλύτερη γιορτή της Άνοιξης κι ανοίγουμε διάπλατα την καρδιά μας, να τη φωτίσει το Άγιο Φως, για να δώσουμε το αναστάσιμο φιλί.

Η Πασχαλίτσα: Φέρνει καλοτυχία, λέει ο λαός μας. Αν τη βρεις να κάθεται πάνω σε μια μαργαρίτα, μη τη διώξεις, θα σου δώσει θετική ενέργεια. Να την παρατηρήσεις με προσοχή και αν θέλεις μπορείς να τη ζωγραφίσεις και να τη χαρίσεις σ’ αυτούς που αγαπάς, για να τους φέρει καλή τύχη.
Ο λαγός: Θεωρείται ζώο που φέρνει γούρι επειδή έχει μεγάλη γονιμότητα. Ο λαγός σε πολλές χώρες της Ευρώπης αλλά και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, έρχεται κα φέρνει τα αυγά του Πάσχα στα παιδιά. Στην ελληνική παράδοση παρουσιάζεται σαν το καλό πνεύμα που φέρνει τη βλάστηση. Το Πάσχα που γιορτάζεται  την Άνοιξη και η Φύση αναγεννιέται, οι λαγοί συνδέονται με τη μεγάλη αυτή θρησκευτική γιορτή.

Το αυγό: Συμβολίζει τη ζωή και τη συνέχειά της. Το αυγό περιέχει μέσα του το σπόρο μιας νέας ζωής. Τα πουλιά γεννούν τα αυγά τους την Άνοιξη, τα κλωσούν και ύστερα από κάποιες μέρες βγαίνουν τα πουλάκια. Η Ανάσταση του Χριστού συμβολίζει τη νίκη της ζωής γι΄ αυτό και το αυγό βρίσκεται στο πασχαλινό τραπέζι μας, κόκκινο για να δηλώσουμε τη χαρά μας για το μεγάλο γεγονός.

Η λαμπάδα: Το φως σημαίνει ζωή και το σκοτάδι θάνατος. Ο ιερέας το Σάββατο το βράδυ μας καλεί με το «Δεύτε, λάβετε φως….» να ανάψουμε τις λαμπάδες μας με το καινούριο αναστάσιμο φως και να κάνουμε μια νέα αρχή στη ζωή μας με αγάπη και συμφιλίωση για τους συνανθρώπους μας. Είναι παράδοση ο νονός να φέρνει κάθε Πάσχα τη λαμπάδα στο βαφτιστήρι του. Στις εκκλησίες το βράδυ της Ανάστασης μοιράζονται σε όλους λευκά κεριά. Το νέο φως το μεταφέρουμε στο σπίτι και ανάβουμε μ’ αυτό το καντήλι στο εικονοστάσι μας
                   
  Καλό Πάσχα!    Καλή ανάσταση!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου